воскресенье, 17 января 2021 г.

Урок з хореографії для 3-А і 3-Б класу на 18.01.2021 і для 3-В на 20.01.2021

 


Тема уроку: Підготовка до каблучних рухів, опорна нога на півпальцях, удар працюючою ногою об підлогу за VI позицією. 


Каблучні вправи поділяються на низькі, середні й високі та полягають в тому, що працююча нога відкривається на п’ятку і повертається у вихідну позицію (здебільшого V), водночас п’ятка опорної ноги спочатку опускається на підлогу, а потім підіймається над підлогою (положення півпальці). Каблучні вправи виконуються в характері білоруського, українського, російського та інших народних танців. 

Розберемо три види каблучних вправ. 

1. Battement tendu 3.

Вихідне положення - третя позиція ніг, права нога попереду. Музичний розмір 2/4 (або 4/4).

1-й такт. На "раз" - п'ятку опорної ноги з акцентом опустити на підлогу. Вод­ночас праву руку провести в першу позицію. Ступню правої ноги підняти до кісточки лівої у виворітному положенні з ненапруженим підйомом.

На "і" праву ногу рвучко винести вперед на п'ятку носком угору, корпус від­хилити назад, голову повернути праворуч. Руки провести в другу позицію.

На "два" - п'ятку лівої ноги відірвати від підлоги, злегка притупнувши. Праву ногу рвучко відірвати від підлоги й, згинаючи коліно, підтягнути до кісточки лівої ноги. Корпус випростується. Праву руку залишити у другій позиції" долонею вгору.

На "і"вдарити ступнею правої ноги об підлогу за третьою позицією, акцентуючи удар невеликим кидком голови. Праву руку закрити на талію на "раз" наступного такту.

Так само рух виконують убік та назад ("хрестом") або по кілька разів в одному напрямі. При виконанні руху вбік корпус нахилити до робочої ноги (або від неї), в тому ж напрямі повернути й голову. Рука на талії.

При виконанні руху назад корпус нахилити дещо вперед, а голову повернути праворуч. Руку на "раз-і" відкрити в другу позицію, на "два-і" продовжувати тримати в другій позиції.

Рух можна ускладнити додаванням підскоку на опорній нозі. У першому варі­анті: на "раз" підскочити на півпальцях лівої ноги. В другому варіанті: на "раз" і на "два" підскочити на півпальцях лівої ноги.

Вправа виконується по одному разу "хрестом" (двічі) і займає шістнадцять так­тів музичного супроводу.





2. Battement tendu 4. Виведення ступні вперед і переведення з носка на п'ятку та з п'ятки на носок.

Вихідне положення - третя позиція ніг, права нога попереду. Музичний розмір - 2/4.

На "раз" провести праву ногу вперед на носок {рис. 8). На "і" — перевести ступню з носка на п'ятку. На "два" перевести ступню з п'ятки на носок. На "і "- поставити праву ногу в третю позицію попереду лівої. Руку можна залишати у вихідному положенні протягом усієї комбінації або за­кривати і відкривати через такт на "раз". Так само рух виконують убік та назад ("хрестом") або по кілька разів у одному напрямі. 


3. Battement tendu № 5. Винесення ноги вбік на п'ятку та перенесення з носка знову на п'ятку. 

Вихідне положення - третя позиція ніг, права нога попереду. Музичний розмір - 2/4. У характері українського танцю. Може виконуватися в характері російського, молдавсько­го та білоруського танців.

Протягом усього часу виконання руху коліна зігнуті.

1такт. На "раз" п'ятку лівої ноги з акцентом поставити на підлогу, водночас праву ногу підвести до кісточки лівої ноги, не напружуючи підйом. Праву руку ви­вести в першу позицію долонею вгору. На "і" - праву ногу ривком вивести вбік на п'ятку, водночас п'ятку лівої ноги відділити від підлоги. Праву руку відвести вбік на рівень другої позиції долонею вго­ру. Голову та корпус нахилити праворуч униз до ноги.

На "два" п'ятку опорної ноги з акцентом опустити на підлогу, водночас праву ногу відділити від підлоги. Корпус випростати.

На "/" - праву ногу, повертаючи коліном униз, опустити півпальцями на під­логу. Корпус повернути правим плечем трохи вперед до палиці, водночас закриваючи праву руку на талію. Голову повернути до правого плеча.

2такт. На "раз" - ліву ногу з ударом п'яткою опустити на підлогу.

На - праву ногу перевести з півпальців на п'ятку, водночас п'ятку лівої ноги відділити від підлоги. Корпус повернути праворуч униз до ноги. Погляд спрямований на праву ногу.

На "два" - п'ятку лівої ноги з акцентом поставити на підлогу, водночас праву ногу, зігнуту в коліні, підвести до кісточки лівої. Корпус випростати.

На "і" праву ногу з ударом поставити в третю позицію попереду (або позаду) лівої ноги. Голову трохи підняти підборіддям догори.











Комментариев нет:

Отправить комментарий

 2 клас урок на 10.02.2022