понедельник, 31 января 2022 г.

  4 класс завданя на 02.02.2022

Тема урока: Творче завдання  «Імпровізація з атрибутами»

До танцювальної символіки відносять різноманітність танцювальної атрибутики. Предмети, що часто використовуються в сучасних танцювальних композиціях, первісно наділені подвійною семантикою та функціями: маючи цілком утилітарне  призначення у повсякденному побуті, вони використовувалися в обрядовокультовій сфері як предмети символічніритуальні.

Танцювальний атрибут – символ, що мав у традиційній культурі важливі репрезентативні функції, а в наш час входить до розряду речей, які визначаються загальним поняттям – танцювальний реквізит. Він може відігравати лише допоміжну роль, і певним чином, поєднуючись з лексичним матеріалом, композиційною побудовою, художнім образом, сприяти розкриттю змісту танцю; а може бути і смисловим, організуючим центром танцювальної композиції. 

1) Атрибути рослинного походження, що переважно виступають як аграрно-магічні або любовно-еротичні символи: вінки, купальське деревце, весільне гільце, висока палиця з колесом-сонцем.

Вінок – символ сонця і краси, молодості, цнотливості, дівоцтва, перемоги, щастя, успіху. В Україні вінки пов'язані з ідеєю плодючості і добра. Магічно-оберегового значення набула і їх форма. Вселенська закодованість природних циклів наклала неминучий відбиток на всю символіку.

Колесо, прикріплене до жердини і прикрашене гіллям, квітами і стрічками символізувало Сонце як джерело тепла, життя, надії на добрий врожай.

Символом родючості, буйного цвітіння природи, любовних відносин було купальське деревце, хороводи навколо якого зазвичай закінчувалися тим, що його ламали, спалювали або кидали у воду. Однією з його модифікацій є Марена – солом'яне опудало чи лялька. Дуже часто купальське деревце виступає в значенні, близькому до весільного гільця. Ця семантична схожість пояснюється тим, що в давнину свято Івана Купала знаменувало початок шлюбного сезону.

Гільце – невеличке деревце або гілка, прикрашене квітами, гронами калини, кольоровими стрічками, символізувало розквітле молоде життя, любов, поєднання небесного і  земного, чоловічого і жіночого, багатство, плодючість і було неодмінним атрибутом весільних танців.

 2) Елементи одягу, такі, як хустка, стрічки, кожух, часто підкреслювали символічний зміст танцю.

Хустка або рушник – символ прихильності, любові, переходу в інший соціальний стан. Танці з хустками, мотузками або стрічками символізували таємне знання, яке допомагало досягти сакрального центру, вступити до світу духовного, відродитися новою, досконалою особистістю.

Символом достатку, заможності, здоров'я був кожух, який використовувався для створення зовнішнього вигляду «зооморфних» персонажів. Маскований персонаж у вивернутому кожусі символізував тотемного предка, прадавнє верховне божество, духа-покровителя.

 3) Музичні інструменти: сопілки, трембіти, і особливо решето (бубен).

Сопілка, оспівана в народних піснях, переказах, легендах та віршах, виступає символом заклику, збору, скликання. Її голос манить у незнане і таємниче, звільняючи людину від земних обмежень. Юнак із сопілкою – образ закоханого парубка, замріяного, сповненого високих прагнень, ліричного героя.

 Трембіта – давній інструмент Карпатського регіону, який і нині є неодмінним учасником масових урочистостей гуцулів та лемків. Сигналом трембіти сповіщають про весняне свято – вихід на полонини, про наближення колядників, спеціальною сумною мелодією повідомляють про смерть когось із гірських мешканців. Для виконання вступів до колядок та плесів на Гуцульщині в ансамблі з трембітою використовують ріг, який досі зберіг свої ритуально-обрядові функції.

 Бубон – один з найдавніших ударних музичних інструментів, що мав форму кола і виступав символом Всесвіту. В хороводах він зустрічається рідко і в основному супроводжує іскрометний темпераментний, насичений елементами трюкацтва танок. Танцюристи бубняри, вдаряючи мембраною то по коліні, то по голові чи у високому стрибку дістаючи мембрану бубна носком чобота, викликаючи у так музики передзвін брязкалець, прикрашають видовище справжнім віртуозним, ефектним виконанням.

Список атрибутів:

1. Український вінок

2.«Ковбойський» капелюх

3. Стільчик

4. Шаль для східних танців

5. Трость

6. М’яч

7. Капелюх «Шапокляк» (циліндр)

7. Український платок, хустка

8. Парасолька

9. Східна косинка з моністами

10. Стрічки

11. Циганський костюм (юбка,косинка)

12. Віяло

13. «пусто» - без атрибута

14. Капелюх Майкла Джексона (капелюх Федора)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

 2 клас урок на 10.02.2022